Taiteilija yrittäjänä – onko se mahdollista

loisteputki

Vaikka kaikki yrittäjät eivät ole taiteilijoita, kaikki taiteilijat ovat kuitenkin yrittäjiä. Siksi kannattaakin ajatella taiteilijan hommia vähän syvemmin, ennen kuin lyttää ajatuksen siitä, voiko taiteella tulla toimeen. Tässä artikkelissa pyrimme antamaan hyviä neuvoja yrittäjyyteen kaikille taiteilijoille, jotka pohtivat kuinka toimeentulon voisi turvata aivan omin avuin,

Taiteilijoilla on paljon samaa yrittäjien kanssa. Molemmilla on tuote tai idea myytävänä, joka pitäisi saada markkinoille. Vaikka taiteen tekeminen ei itsessään ole kaupallista, pitäisi kuitenkin oman taiteen myymistä ajatella yrittäjien tapaan.

Mutta niitä vinkkejä. Ensimmäinen tärkeä vinkki on se, että määrittele oma tyylisi, sillä kun sen tiedä, on tuotteiden eli taiteesi myyminen helpompaa. Sinun pitää osata kertoa myös tyylistäsi selkeäkielisesti potentiaalisille ostajille. Kun määrittelet tyylisi, määrittelet samalla yleisösi.

Yleisö pitää myös oppia tuntemaan – yrittäminen on helpompaa kun tiedät minkälaiset taideteokset menevät kenellekin kaupaksi ja minkälaiset välttämättä eivät. Sinun ei tarvitse tehdä taidetta kuitenkaan kaupallisuuden ehdoilla, mutta sinun on hyvä ymmärtää, mitä tuotettasi myyt kullekin ostajalle.

Myös taiteen myynnissä hinta määrittelee paljon. Hinnoittelu kannattaa tehdä niin, että saat peitottua menot mutta samalla jäädä voitolle, edes hieman. Hinnoittelussa kannattaa vertailla muita taiteilijoita ja heidän hintojaan ja verrata hieman omaa asemaansa tai taitoja sekä tunnettuutta muihin.

Yksi suurimmista virheistä, joita taiteilijat tekevät, on se, etteivät he ymmärrä työnsä arvoa.  Taiteilijat saattavat liioitella teosten arvoa, tai sitten jopa aliarvoida niitä – itse asiassa tätäkin tapahtuu melko usein.  

Mikä yritysmuoto olisi järkevin?

Yritysmuotoja on useita erilaisia ja on sinun tehtäväsi ottaa selvää, mikä toimii omassa tilanteessasi parhaiten. Jos olet yksityinen elinkeinonharjoittaja eli toiminimellä toimiva yrittäjä, pääset tekemään kaiken itse, myös päätökset – joka voi olla vapauden väärti. Samlla kuitenkin toiminimellä toimiva yrittäjä vastaa taloudellisista asioista myös omalla henkilökohtaisella omaisuudella.

Osuuskunta on taiteilijoilla hyvinkin yleinen yritysmuoto. Osuuskunnan omistaa useampi jäsen ja se on itse asiassa yhteisyritys. Osuuskunnan muodostamiseksi tulee maksaa osuuspääoma, jonka suuruus vaihtelee jäsenien määrän perusteella. 

Osakeyhtiö on yksi yleisimmistä yritysmuodoista ja sen voi perustaa yksi tai useampi henkilö. Yhtiön omaisuus jakaantuu osakkeiden mukaan. Tässä yritysmuodossa hyvä asia on se, että omistajat eivät ole henkilökohtaisesti vastuussa yrityksen omaisuudesta, vaan ainoastaan siinä määrin, minkä verran he omistavat osakkeita sijoituksillaan.

Lisäksi on olemassa avoin yhtiö ja kommandiittiyhtiö. Kevytyrittäjyys nostaa sekin päätään. Oikean yritysmuodon valitsemiseen ei ole oikeaa ratkaisua, vaan se riippuu jokaisen elämäntilanteesta.

Taiteilijayrittäjien tulee huolehtia terveydestään ja vakuutuksistaan

Kuvataiteilijat voivat usein työskennellä pitkiä päiviä, joskus jopa ilman nukkumista ja ilman kunnollista ruokailua tai taukoja. Tämä voi altistaa heidät esimerkiksi kemikaalien vaikutukselle pahemmin kuin mitä esimerkiksi aineiden turvallisuusohjeissa varoitetaan.

Taiteilijoilla voi olla myös muita terveydellisiä vaaroja – tai jos ei vaaroja niin ainakin haittoja. Työskentelyasennot eivät välttämättä ole ergonomisia, joten luvassa voi olla nivelvammoja, jännevammoja tai vaikkapa lihasvammoja. Vanhempia taiteilijoita voivat vaivata nivelrikot, jotka usein kohdistuvat ranteisiin, polviin ja ennen kaikkea sormiin.  Kuvataiteilijoilla myös iho kärsii taiteen tekemisestä, sillä iho voi kuivata ja siihen voi kohdistua hiertymiä.  

Ongelmana ainakin Suomessa on se, että taiteen opettajat voivat saada työterveyshuoltoa, jonka avulla voidaan saada apua työstä johtuviin sairauksiin tai oireisiin. 

Siksi taiteilijan tulisikin ottaa vapaaehtoinen vakuutus, jonka yrittäjät yleensä ottavat. Niitä ovat yrittäjän tapaturma-vakuutus tai sitten vapaaehtoinen työajan tapaturmavakuutus. Niiden avulla voidaan saada korvauksia vaikkapa kuntoutuksiin, joita voidaan tarvita, jos taiteen tekeminen vaikuttaa terveydelle haitallisesti.