Miten valita oikeanlainen jalkalamppu?

jalkalamput

Jalkalamput eli lattiavalaisimet ovat osa hyvin valaistuja huoneita. Ne ovat pitkällä jalalla varustettuja valaisimia, joissa on usein kankainen tai metallinen varjostin. Ne ovat siitä käteviä, että jalkalamput pystyy siirtämään sinne, missä niitä tarvitaan. Yksikään kattovalaisin ei valaise koko tilaa riittävästi, joten lattiavalaisimet sopivat hyvin täydentämään huoneen valaistusta. Lattiavalaisin toisaalta tarvitsee usein kattovalaisimen seurakseen valaisemaan koko huoneen, sillä sen valokeila on yleensä hyvin kohdennettu pienelle alueelle. Kattovalaisin sijoitetaan yleensä keskelle huonetta, mutta jalkalamput voi kytkeä mihin tahansa pistorasiaan ja siirtää tarpeen mukaan. Valaisimen voi siirtää esimerkiksi olohuoneen lukunurkasta keittiönpöydän ääreen, jos koko perhe innostuu rakentamaan palapeliä yhdessä tai työhuoneessa tarvitaan väliaikaisesti lisävalaistusta. Parasta jalkalampuissa on, että ne on niin helppo siirtää paikasta toiseen. Toki kotiin voi hankkia useammankin, jos niitä tarvitaan jatkuvasti eri huoneissa, mutta usein yksi riittää ja sitä sitten liikutellaan tarpeen mukaan. Aina ennen valaisimen valintaa kannattaa miettiä mikä käyttötarkoitus kyseisellä valaisimella on, mihin se on tarkoitus sijoittaa, miten se sopii kyseiseen tilaan ja millainen tyyli kannattaa valita. Kuten kaikki sisustusprojektit myös oikeanlaisen valaistuksen valinta lähtee hyvästä suunnittelusta. Oma sisustustyyli kannattaa ottaa huomioon ja valita valaisin, joka sopii siihen hyvin. 

Trendikkyys ja käytännöllisyys voivat olla synonyymeja

Mihin tarkoitukseen jalkavalaisimia tarvitaan? Vastaus on, että yleensä tarkkuutta vaativiin tehtäviin, jossa yksityiskohdat ovat pienehköjä. Esimerkiksi lukemiseen, neulomiseen, askarteluun ja työskentelyyn. Useimmiten jalkalamppuja näkee olohuoneessa, mutta toki ne sopivat mainiosti myös työhuoneisiin ja muihin tiloihin, jossa lisävalolle on tarvetta. Nykyään jalkavalaisimissa käytetään paljon LED-valoja valonlähteenä, jotka säästävät energiaa normaaleihin lamppuihin verrattuna ja ovat myös säädettävissä tarpeen mukaan. Pitkät ja pimeät talvet Suomessa saavat kaipaamaan vähän kirkkaampaa valaistusta, kun taas kesällä vähempikin riittää. LED-valaisimet saattavat tuntua kalliilta normaaleihin lamppuihin verrattuna, mutta loppujen lopuksi ne kestävät paljon pidempään ja säästävät energiaa moninkertaisesti. Ekologisuus ja käytännöllisyys ovat tämän päivän sisustustrendejä. Vain mielikuvitus on rajana, että mihin kaikkiin tarkoituksiin jalkalamppuja voi käyttää. Valinnanvaraa on valtavasti ja itselleen voi valita joko modernin tai klassisen valaisimen. Värejä, kokoja ja muotoja on loputtomasti. Kankaiset varjostimet pehmentävät valoa entisestään, mutta metalliset puolestaan ovat näyttävä sisustuselementti. Metallinen varjostin on ehkä helpompi pitää pölystä puhtaana kuin kankainen, mutta sekin on ihan täysin makuasia, että minkä valitsee. Tärkeintä on, että valaisin sopii omaan tyyliin. 

Jalkavalaisin on osa kauniisti sisustettua kotia

Jalkavalaisimen on myös tarkoitus kaunistaa kotia ja olla osa sisustusta. Perinteisesti nämä valaisimet jaetaan kolmeen kategoriaan, jotka ovat klassinen jalkalamppu, kaarivalaisin ja ylöspäin suunnattu valaisin. Näistä kategorioista valaisin kannattaa valita omaan tyyliin ja sisutukseen sopivaksi käytännöllisyyttä unohtamatta. Jos valaisimen idea on esimerkiksi toimia lukuvalona ei ylöspäin suunnattu valaisin ole välttämättä paras vaihtoehto. Jos huoneen valaistus on muuten riittävä ei jalkalampulle välttämättä ole edes käyttöä, vaan se on lähinnä tiellä ja vie tilaa. Tällä hetkellä trendikkäitä valaisimia ovat kolmijalkaiset valaisimet, jotka haastavat perinteisen yksijalkaisen jalkalampun designin. Suomalaiset ovat kiinnostuneita designista ja yleensä suomalainen design sopii hyvin skandinaaviseen sisustustyyliin. Myös retroon sisustustyyliin, maalaisromanttiseen kotiin ja moderniin kotiin on olemassa omat valaisimensa. Lattialamppu on käyttöesine, joka muuntautuu moneen. Se on helppo siirtää paikasta toiseen tarpeen mukaan. Se on myös tunnelmanluoja. Jalkavalaisimen avulla kotiin saa aivan uudenlaista ilmettä ja tunnelmaa pienellä vaivalla. Jalkalamppu on käyttöesine, joka pitäisi löytyä jokaisesta kodista.