Suunnitelmana uusi laina? Lue mitä kannattaa ottaa huomioon

laina

Lainan hakeminen on tänä päivänä helpompaa kuin koskaan, sillä lainoja on tarjolla kattavasti erilaisia tarpeita varten. Myös lainaa tarjoavia tahoja on runsaasti ja tarjouksia pyytämällä jokainen löytää varmasti juuri omaan tilanteeseen sopivan lainantarjoajan.

Lainan hakemisen taustalla voi olla useita eri syitä. Usein lainaa haetaan esimerkiksi remonttia tai uuden auton ostoa varten. Myös asunnon osto ja lomamatka ovat yleisiä syitä lainan hakemiselle, mutta lainaa voi hakea mihin vain tarkoitukseen.

Jos on hakemassa lainaa ensimmäistä kertaa, voi olla vaikea hahmottaa mitä kaikkea kannattaa ottaa huomioon. Tilanne voi olla samanlainen myös silloin, jos edellisen lainan hakemisesta on ehtinyt kulua useampi vuosi tai jopa vuosikymmen. Silloin lainan hakeminen voi olla hieman erilaista kuin edellisellä kerralla. Eri palveluntarjoajat voivat antaa myöntämilleen lainoille erilaisia ehtoja ja myös takaisinmaksuajoissa voi olla eroavaisuuksia. Nämä saattavat ymmärrettävästi aiheuttaa hämmennystä lainaa hakiessa. Tässä artikkelissa käymme läpi asioita, jotka kannattaa ottaa huomioon jo ennen lainan hakemista ja lainanhakuprosessin aikana.

Millaista lainaa tarvitset

Ennen kuin lähdet ottamaan yhteyttä lainantarjoajiin, kannattaa pysähtyä hetkeksi pohtimaan millainen laina palvelisi juuri sinun tarpeitasi kaikkein parhaiten. Varmista, että sinulla on vastaukset ainakin seuraaviin kysymyksiin: kuinka suuren lainan tarvitset? Millainen on oma taloudellinen tilanteesi, eli kuinka paljon pystyt maksamaan lainaa takaisin kuukausittain? Oletko varautunut oman taloutesi yllättäviin muutoksiin säästöillä (esimerkiksi sairastumisen varalta)? Kuinka nopeasti tarvitset lainarahat tilillesi?

Lainoja on tarjolla useita erilaisia. Laina voi esimerkiksi olla vakuudeton tai vakuudellinen, pikalaina, yhdistelylaina, autolaina, kertalaina, joustoluotto, kulutusluotto, luottokorttilaina, vertaislaina tai yrityslaina. Selvitä mikä lainatyyppi on omaan tilanteeseesi sopivin. Lainantarjoajat kertovat mielellään lisätietoja erilaisista lainapalveluista ja auttavat sinua tarvittaessa löytämään omaan tilanteeseesi sopivimman ratkaisun. Älä siis epäröi ottaa yhteyttä alan toimijoihin, vaikka olisitkin vasta lainan hakemisen suunnitteluvaiheessa.

Miten laina haetaan

Lainan hakemista ei tarvitse turhaan jännittää, vaikka onkin ymmärrettävää, että se saattaa aiheuttaa pientä hermostusta. Paras vinkkimme on: tutustu lainanhakuprosessiin etukäteen ja kokoa lainanhakua varten tarvitsemasi tiedot ylös, niin kaikki sujuu helpommin ja jännitys unohtuu!

Voit hakea lainaa suoraan pankilta tai kilpailuttamalla lainan netin maksuttomien kilpailutussivustojen avulla ja lähestymällä sitten mieleistäsi lainantarjoajaa. Vertaile saamiasi lainatarjouksia huolellisesti ja käytä aikaa tutustuaksesi niihin perusteellisesti. Kiinnitä huomiota ainakin lainan maksuaikaan, lainatilin avausmaksuun, tilinhoitomaksuihin, todelliseen vuosikorkoon ja kuukausierien suuruuteen. Lisäksi kannattaa tarkistaa mainitaanko tarjouksessa mahdollisuus lyhennysvapaisiin kuukausiin.

Älä jännitä turhaan: lainanhaku on nykyään sujuvaa ja nopeaa

Lainanhaku on nykyään varsin mutkaton ja sujuva prosessi. Siinä missä moni muukin asia hoituu tänä päivänä internetissä, myös lainaa voi hakea vaikkapa omalla kotisohvalla mukavasti istuen. Internet on itse asiassa tuonut lainamarkkinoille paljon hyvää. Ensinnäkin lainojen hakeminen on nykypäivänä huomattavasti helpompaa, kun hakemuksen ja mahdolliset lainaneuvottelut voi hoitaa netissä pankissa asioimisen sijaan. Neuvottelutkin hoituvat usein kätevästi etäyhteydellä. Internetin ansiosta lainatarjouksia on myös mahdollista pyytää useammalta toimijalta ja tarjoukset saa käsiinsä nopeammin. Netistä löytyy myös useita luotettavia maksuttomia lainojen kilpailutuspalveluja, joiden avulla saat yhdellä kertaa tiedon monen eri lainantarjoajan lainaehdoista ja palveluista.

Lainahakemuksen tekeminen ei velvoita sinua lainan ottamiseen, joten voit huoletta hakea lainaa ja katsoa millaisin ehdoin sitä sinulle tarjotaan. Päätös ottaa laina on sinun, ja se kannattaa tehdä vasta kun olet tutustunut eri lainantarjoajiin ja palveluehtoihin huolellisesti.