Sisusta kotisi taiteella, jonka voit tehdä vaikka itse

Kodin sisustaminen taiteella voi olla yllättävän helppoa, kunhan muistaa sen tärkeimmän säännön. Se on nimittäin: mikä tahansa on tai mikä tahansa voi olla taidetta!

Tämä ei ole vitsi, vaan niin se on. Kukaan ei kerro tai määrittele sinulle, mikä on taidetta tai mikä ei ole. Sisustussuunnittelu on siitä mukava “ala”, että siinä ei ole oikeasti olemassa sääntöjä visuaalisuuden suhteen.Omassa kodissasi voi nostaa vaikka ulkoa löytämäsi risukasan seinälle ja jos se näyttää hyvältä, se on tärkeintä. DIY-tyylillä tehdyt koristeet näyttävät usein omintakeisuudessaan hienoilta ja tällaisen taiteen tekemisen voi aloittaa helposti, vaikkapa kehystämällä postikortteja tauluiksi.

Taulujen sijoittaminen voi mietityttää ja varsinkin se, jos paikkoja joutuu muuttelemaan usein. Siinä ei ole kuitenkaan mitään ongelmaa, koska naulanreiät ovat pieniä ja ne voi halutessaan peittää helposti, jos paikka ei miellytäkään.

Jos asuntosi on kovin kliinisen näköinen ja vaaleilla seinillä varustettu, voivat DIY-taideteokset korostua erityisen hyvin tällaisissa kodeissa. Kontrastilla voi saada ihmeitä aikaan vaaleisiin ja muuten tylsännäköisiin tiloihin. Siksi taidegallerioissakin on usein vain valkoiset seinät, ettei huomio kiinnity muuhun kuin taiteeseen.

Älä täytä seinää samantien

Muuton jälkeen monilla voi olla pakkomielle täyttää seinät koristeilla, tauluilla, ryijyillä tai millä vain, jotta tyhjän tilan saa piiloon. Tätä ei kuitenkaan kannata tehdä. Kannattaa aloittaa rauhallisesti ja lisätä sinne taidetta (tai “taidetta”) pikkuhiljaa. Tärkeintä kuitenkin ovat kehykset. Melkein mikä tahansa näyttää hyvältä seinällä, jos sitä ympäröivät oikeanlaiset ja hyvännäköiset kehykset. Kirpparit ovat aarreaittoja siinä mielessä, että niistä saa halvalla kehystämisen arvoisia kuvia, maalauksia, piirroksia ja niin edelleen. 

Seinä ei ole kuitenkaan ainoa kohde, mihin taidetta kannattaa ripustaa. Kannattaakin ajatella out-of-the-box -periaatteella mihin taidetta voi asettaa tai ripustaa. Kirjahyllyissä voi olla tyhjää tilaa, johon taidetta lisäämällä saa hyvän fiiliksen. Portaikko on toinen paikka. Kerrosten välissä on tilaa, joten niihin voi asetella sopivan kokoista taidetta niin etteivät ne haittaa kulkemista portaikossa.  Ja mikäpä estää sisustamalla taiteella vessaa. Näin siitäkin saadaan helposti lämpimämmän näköinen ja omaperäisempi, kuin kliininen tai tylsä huone, jossa käydään vain tarpeilla.

TV:t ovat suurentuneet viime vuosina ja ne hallitsevatkin usein olohuoneen seinää, olivat ne sitten seinäkiinnityksellä tai pöydän päällä telineellä. TV ei kuitenkaan ole mikään kaunis esine, joten pohdi saisitko sitä ympäröivällä taiteella television “piilotettua” yhdeksi taideteokseksi.

Kokeile rohkeasti ja tee vaikka itse taidetta 

Lopuksi tärkeimpänä vinkkinä toimii yksi parhaista ohjeista, joka ei petä koskaan. Yhdistele erilaisia asioita usein ja kokeile rohkeasti, sillä ilman kokeilua et löydä sitä omaa juttua ja tasapainoa sisustussuunnittelussa. Rohkeus ja kokeilu on muutenkin kaikki kaikessa. Jos et löydä juuri sen väristä taideteosta, joka sopisi kotiisi täydellisesti, oletko miettinyt, että maalaisit sen itse? Kuten alussa sanottiin, mikä tahansa on taidetta. Samoin sinun maalauksesi on taidetta, vaikka et olisi koskaan maalannutkaan. Muutamilla viivoilla voit saada taiteelta näyttävän teoksen, jonka voit kruunata … aivan niin, kehyksillä.

Näillä vinkeillä toivottavasti ymmärrät, että sinä olet kotisi sisustussuunnittelija, joka päättää mitä taidetta tai koristeita seinillä, kirjahyllyillä ja muualla on. Ja todellakin, jos et löydä juuri oikeanlaista taidetta seinille, tee se itse tai kerää mielenkiintoisilta näyttäviä esineitä, valokuvia, piirroksia ja vaikkapa kasveja, joista voit luoda omaperäisiä taideteoksia juuri sinun makuusi. Sinä päätät!